HET BEGIN

Begin 1900 werd er in Silvolde al volop gevoetbald. Meestal waren het buurten die een voetbalteam op de been brachten. Door het samengaan van deze verschillende 'buurtteams' werd de eerste echte voetbalclub in Silvolde opgericht. In de periode van 1910 tot 1915 leverde het samengaan zelfs twee verschillende verenigingen op, namelijk S.V.C. en S.V.V. De vereniging S.V.V. zou later veranderen in Zwart-Wit en in 1918 werd ook nog de vereniging Velocitas opgericht.

S.V.V., de Silvoldse Voetbal Vereniging, speelde in een weiland aan de Munstermanstraat. Het eerste elftal van "S.V.V." in 1915 staat aan de linkerzijde middels foto gepresenteerd.

VELOCITAS

Deze Rooms Katholiek voetbalclub werd opgericht in 1918. Zij speelden hun wedstrijden aan de Egginkstraat in de 'Toebes-Weide'.

Active Image

Het elftal van "Velocitas" in 1920.
 Voorste rij v.l.n.r.: A. van der kemp, B. Gries, J. Huls, G. Pierik en A. Rensen. Middelste rij v.l.n.r.:
 H. Huls, J. Wensink, en G. Löwenthal. Achterste rij v.l.n.r.: H. (Manus) Leferink, B. Wensink en H. ten Have
.

altZWART-WIT

Op 1 mei 1915 werd Zwart-Wit opgericht. De eerste aanzet voor het oprichten van deze vereniging werd gegeven door de heren MuldersGriesPierik en v.d. Kemp. De club kwam voort uit S.V.V. Zwart-Wit speelde zijn wedstrijden in de wei van Schuilenburg, (andere verhalen zeggen dat er werd gespeeld op het terrein van het Klooster St. Clara).

Voor de kleedkamers werd gebruik gemaakt van café Wensink (nu het witte gebouw onder aan de Markt) of café Kaak (tegenwoordig Herberg Jan). In de eerste jaren werden er alleen vriendschappelijke en seriewedstrijden gespeeld.

Vier seizoenen lang kwam Zwart-wit uit in de derde klasse N.V.B. In 1922 ontstond er een conflict met de bond. Zwart-Wit werd door de N.V.B. disciplinair gestraft voor het opstellen van een niet speelgerechtigde speler. Door het conflict met het bondsbestuur werd Zwart-Wit geschorst en waren de leden in het seizoen 1923-1924 van competitievoetbal verstoken.

altFUSIE ZWART-WIT EN VELOCITAS.

In 1925 fuseerde Zwart-Wit en Velocitas. Men startte weer opnieuw in de 1e klasse G.V.B. en promoveerde in dat eerste seizoen 1925-1926 direct naar de 4e klasse van de K.N.V.B. (De Nederlandse Voetbal Bond kreeg in 1925 het predicaat "Koninklijk").

Voor de tweede maal ging Silvolde over naar de (K).N.V.B. Na drie jaar in de 4e klasse te hebben gevoetbald behaalde Zwart-Wit in het seizoen 1927-1928 het kampioenschap van de  4e klasse. Promotie naar de 3e klasse was het gevolg. In de periode die volgde, was het met het voetbalterrein slecht gesteld. Er werd besloten om met andere verenigingen bij het gemeentebestuur aan te kloppen voor het inrichten van een sportterrein. Een complex dat het waardig was om, op het twee na hoogste voetbalniveau in Nederland, te kunnen spelen. Het resultaat hiervan was dat in 1932 het huidig sportcomplex “De Munsterman” in gebruik kon worden genomen.

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht