b_350_0_16777215_00_images_stories__images_seizoenen_20202021_algemeen_boekjes.jpg

Bij het opruimen van mijn boekenkasten kwam ik twee voetbalboekjes tegen, waarvan ik het bezit vergeten was. Het zijn: 'Voetbalrechtspraak voor Spelers en Toeschouwers' door C.J. Groothoff, uitgegeven in 1919 en 'De Regels van het Voetbalspel', uitgegeven door de KNVB in 1931. Beide boekjes zijn uiteraard niet fris meer, maar nog uitstekend te lezen.

In 'Voetbalrechtspraak' probeert de schrijver verhalend de spelregels te verklaren aan de hand van voorbeelden met situatietekeningen. Uiteraard komt buitenspel aan bod. Maar ook de voetbalschoenen. Enkele zinnen in het hoofdstuk 'Schoeisel'.”Het is verboden spijkers, die niet met kop en al in het leder zijn geslagen, of metalen plaatjes of uitsteeksels of gutta percha (een natuurproduct dat lijkt op rubber, maar harder is, MvB) op schoen of beenbekleedsels te dragen. Puntjes of latjes onder de schoenen mogen zijn van leder of zacht rubber, maar niet van het veel hardere gutta percha. Latjes moeten dwars verloopen en plat zijn.”

Van rode en gele kaarten had men toentertijd nog niet gehoord. Laat staan van de VAR. In het hoofdstuk 'Scheidsrechterlijke beslissing' lezen wij: “In gevallen van twijfel is het usance dat men beslist in het voordeel der verdedigende partij. Is het dus niet zeker of de bal geheel en al door het doel is geweest, dan beslist men in het voordeel der verdedigende partij.”

Over de wedstrijdduur kon onderhandeld worden. Regel 2 in 'De regels van het voetbalspel' vermeldt: “De duur van het spel bedraagt 90 minuten tenzij met onderling goedvinden anders wordt overeengekomen.”