Naar SportclubSilvoldeTV  Naar het fotoboek   Naar de twitterpagina   Naar de facebookpagina Zoeken in de website  Login leden  

b_330_0_16777215_00_images_stories__images_seizoenen_20202021_algemeen_Martijn_Kraan_1994.jpg

De redactie van de website heeft Martijn Kraan, eindredacteur van Oude IJsselstreek Vizier en oud-Silvoldenaar, gevraagd naar zijn herinneringen aan het voetballen in het zwart-wit. In het verhaal passeren vele coryfeeën uit het verleden de revue.

Hoewel hij in zijn hoedanigheid als eindredacteur van Oude IJsselstreek Vizier objectief aankijkt tegen alle voetbalclubs in de regio, heeft Sportclub Silvolde wel degelijk een streepje voor bij Martijn Kraan. Niet zo gek, want hij werd geboren aan de Boterweg en doorliep vanaf de E’tjes de jeugdopleiding op de Munsterman.

“Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik supporter ben van Juventus. Een club die net als Silvolde gehuld is in fraaie zwart-witte tenues. Toeval? Tja… Wie weet heeft mijn onderbewustzijn de liefde voor ‘de Oude Dame’ uit Turijn wel aangewakkerd omdat ik het zo goed naar mijn zin had bij Silvolde”, lacht Kraan.

Want dat hij met veel plezier terugkijkt op zijn carrière op De Munsterman, staat buiten kijf. “Ik ben begonnen zoals zovele pupillen in die tijd. Eerst zat ik als kleuter op de gym bij Tante Alie en ging daarna op voetbal. In de beginjaren heb ik een tijdje gekeept. Dat vond ik erg leuk en ik kon het ook wel redelijk. Al werd het lastiger toen we op het hele veld gingen spelen en ik met mijn 1.77 meter ineens het grote doel moest verdedigen. Dat was reden om weer veldspeler te worden.”

Volgens eigen zeggen was Martijn een nuttige teamspeler, meestal actief als rechtsback of rechtshalf. “Ik moest het niet hebben van mijn fluwelen techniek, was slechts een gemiddelde teamspeler. Maar ik kon het spelletje wel redelijk lezen. Waar zeker in de beginjaren van de pupillen iedereen en masse naar het vijandelijke doel stormde, bleef ik vaak een beetje achterin om een eventuele counter onschadelijk te maken.”

In een spelersrapport uit het seizoen 1990-1991 schrijft trainer Hans Gerritsen: “Een rustige geruisloze speler, die steeds meer lef toont. Een goede inzet en mentaliteit. Wanneer de sfeer goed is, ga je zelf ook beter presteren. En dat was dit jaar het geval.”

Het aantal treffers dat Martijn in zijn loopbaan op zijn naam heeft staan, is op twee handen te tellen. “Af en toe een afstandsschot of een scrimmage bij een corner. Maar zodra ik te veel tijd kreeg om na te denken, sloeg de spanning toe. Ik herinner me in de A-jeugd een wedstrijd tegen het toenmalige H & K. We waren oppermachtig, maar door onze leider Hans Gerritsen werd een kratje bier in het vooruitzicht gesteld bij het halen van de dubbele cijfers en dat was een mooie aansporing. Bij de stand van 9-0 kregen we van scheidsrechter Bertus Hogeweide een - wel erg makkelijk gegeven - penalty en die mocht ik nemen. Ondanks de riante voorsprong ging dat helemaal mis, terwijl op de trainingen de pingels er moeiteloos invlogen. Gelukkig voor ons werd die tiende goal later alsnog gemaakt. Ik vermoed door Emile Hofmeijer, die jaarlijks onze topscorer was.”

Andere namen met wie Martijn samenspeelde, zijn onder anderen Sander Klomberg, Maarten Mulder, Arno ten Hagen, Bas Roes, Roland ‘Dino’ Aalderink, Jeroen Steentjes, Dennis de Berk, Martijn Barink en Rien Kranen. “Een aardig team, we deden onder trainer Fred Diks mee om de bovenste plaatsen. Maar bovenal klikte het onderling erg goed, vooral tijdens de derde helft. Nog altijd haal ik op kermissen en andere dorpsfeesten graag herinneringen op met mijn teammakkers van weleer. Veelzeggend is dat we in 2011 een zeer geslaagde reünie hebben gehouden. Moeten we eigenlijk nog eens overdoen.”

“Een hoogtepunt, maar tegelijkertijd dieptepunt voor mij was in 1994 - ik meen in de B-jeugd – waarin we kampioen werden tegen Ajax Breedenbroek. Geweldig natuurlijk, behalve dat ik op de wedstrijddag in het vliegtuig zat met mijn ouders richting Turkije. Ook mooi, maar het kampioensfeestje heb ik daarmee wel gemist. Verder heb ik de rubriek ‘Sprietjes’ van De Gelderlander een keer gehaald toen ik aan het begin van een gasttraining van De Graafschapspeler Raymond Victoria mijn enkelbanden scheurde en in plaats van een training van een van mijn favoriete spelers belandde ik in het gips. Als troost kreeg ik van het bestuur van Silvolde een fruitmand.”

De 44-jarige inwoner van Oer (“de Hoge Brug over en ik ben weer in Zillewold”) speelde als A-junior een aantal oefenwedstrijden in het eerste elftal, dat toen nog in de laagste regionen van het amateurvoetbal speelde. Daar bleef het bij, want toen Martijn in Zwolle journalistiek ging studeren, stopte hij met voetballen.

b_330_0_16777215_00_images_stories__images_seizoenen_20202021_algemeen_martijn1.jpgToch kwam en komt hij nog regelmatig op De Munsterman. “Deels vanuit mijn werk, om verslag te doen van bijvoorbeeld een promotiewedstrijd. Uiteraard probeer ik objectief te blijven in mijn reportages, maar stiekem ben ik trots op de opmars die de club al die jaren doormaakte. Ook bezocht ik geregeld - toen er nog geen corona was - samen met mijn pa recreatief een wedstrijd op De Munsterman. Voorlopig heb ik mijn kinderen nog niet zover weten te krijgen. Sterker nog, ze geven weinig om voetbal. Jens (10) zit bij zwemvereniging De Gendten en Lars (8) bij atletiekvereniging Atletico ‘73.” Hij grinnikt. “Ook prima, al heb ik hen twee jaar geleden tijdens onze vakantie in Italia wel meegesleept naar het Juventus Stadium. Misschien moet ik ze dan ook zeker eens meenemen naar Stadion De Munsterman, zodra dat weer kan.”

In 2015 werd Martijn gevraagd om in het kader van het 100-jarig jubileum van Sportclub Silvolde als vrijwilliger de totstandkoming van een glossy magazine te coördineren. “Een mooi project”, blikt hij terug. “Ik vond het leuk om bezig te zijn met de historie van de club waar ik een jaar of 12 gespeeld had, en het was prettig samenwerken met de jubileumcommissie en de redactie van het blad. Ook al kostte het achteraf veel meer tijd dan me vooraf werd voorgehouden. Maar ach, als je eenmaal zwart-wit bloed hebt, dan heb je dat er graag voor over.”

 
//
Template Settings
Select color sample for all params
Red Blue Green Black Yellow
Background Color
Text color
Google font
Body font-size
Body font-family
Direction